A cumpăra mașina potrivită este o decizie pe care e bine să o iei pe baza unei analize raționale !

D
acă te-ai decis să îti cumperi o masină este foarte important să faci o alegere care să țină cont de toți factorii care să te conducă spre mașina potrivită nevoilor tale. Pentru aceasta îți recomandăm următorii pași:

1. Stabilește mai întai ce nevoi de mobilitate reale ai și ce suma ești dispus să investești.

  • Stabilește-ți bugetul înainte de a începe acțiunea de a căuta și cumpăra mașina potrivită. Este foarte important să iei în calcul acest element, să stabilești valoarea totală pe care o poți suporta și dacă vei face această achiziție cu banii jos sau vei apela la o plată eșalonată. În acest caz, trebuie să stabilești care este avansul maxim plătit și care este, în mod realist, valoarea maximă lunară pe care o poți suporta. Dacă alegi o plată eșalonată în mai multe luni, cea mai avantajoasă este plata în rate (fără dobândă) pe care o oferă unii dealeri la vânzarea mașinilor rulate, dar în acest caz trebuie să fii atent ca prețul să nu fie mai mare și, de fapt, în acesta să fie introduse și dobânzile pe care vânzătorul afirmă că nu le ia.
  • Stabilește ce tip de mașină dorești, pe baza unor criterii stabilite rațional. Astfel, primul pas este să alegi criteriile generale, cum ar fi: mașină mică, medie sau mare – limuzină sau SUV; cu două sau patru uși, cu anumite opțiuni obligatorii (volum mare la portbagaj, banchetă rabatabilă fracționat, posibilitate de fixare a scaunului pentru copil, etc.)

 

2. Caută marcile și tipurile de mașini care corespund criteriilor tale. Decide dacă alegi să cumperi o mașină noua sau una rulată.

  • Folosește un site care poate căuta toate mărcile și tipurile de autoturisme care respectă criteriile tale. Pe site-ul AutoDNA.ro gasești un astfel de instrument de cautare gratuit!
  • Pe baza bugetului stabilit și a tipurilor de autoturisme selectate, poți decide dacă vei cumpăra o mașină nouă sau o mașină rulată. Ia în calcul că o mașină rulata are cheltuieli de întretinere și reparații mai mari, nu doar costul de achiziție mai redus;

 

3. Pregătește-te înainte de a merge să vezi si să probezi mașina

  • Când mergi să vizionezi și să negociezi prețul unei mașini, nu te duce singur! Ia cu tine un partener obiectiv cu care ai discutat ceea ce îți dorești să cumperi și care sunt criteriile de selecție. Emoția și entuziasmul primului contact cu o mașina pot influența deciziile luate și poți face alegeri pe care le vei regreta ulterior. Un partener te va ajuta să ai mai multă încredere în tine și, astfel, vei obține un preț mai bun. În plus, dacă acesta participă la testul în mașina, roagă-l să stea pe bancheta din spate. De acolo, va putea vedea și auzi ceea ce nu se vede întotdeauna de la volan.
  • Înainte de a cumpăra mașina, încearcă să o conduci de mai multe ori. Prima dată s-ar putea să te fascineze amplasarea și organizarea comenzilor și, abia apoi, vei putea analiza obiectiv ceea ce vezi. Mașina o vei folosi tot timpul, așa că trebuie să fie comodă și plăcută la condus. Nu este suficient să fie numai excitantă.

 

4. Cheia unei achiziții de succes – negocierea!

  • Negociază cât poți de mult. Întotdeauna există ceva de negociat. Astfel, vei obține un preț cât mai bun.
  • Cauta-ti argumente cat mai multe pentru negociere. Ia in calcul ca tu cumperi câteva mașini in viață in timp ce un vânzator profesionist vinde câteva zeci pe an!
  • Nu te lăsa antrenat în jocul vânzătorilor care te vor îndemâna să iei o decizie rapidă. Pentru ca mașina aleasă să fie într-adevăr mașina potrivită, așteaptă câteva ore după vizionarea și testarea acesteia, pentru a reduce efectul euforiei apărute.