Semnificația ledurilor din bord – ce înseamnă un martor aprins? (continuarea primei parți)

S
-a aprins un martor de bord ? Nu stii care este semnificația ledurilor din bord ? Nu trebuie să intrii în panică, dar nici să nu-l bagi în seamă. Citește mai jos ce semnificație are și ce este recomandabil să faci pentru a nu risca ca o defecțiune minora să se transforme într-un dezastru mecanic! Procedând corect într-o astfel de situație poți reduce foarte mult timpul în care mașina este imobilizată și costurile de reparație a acesteia!

Continuăm prezentarea succintă privind semnificatia martorilor din bord si a diverselor ideograme de martori care se pot aprinde în timp ce conduci. Nu toate mașinile au instalate toate sistemele descrise, dar semnificatia ledurilor din bord aprinse o vei putea gasi  aici cu explicații și recomandări utile.

 1. Defect la catalizator. La aprinderea martorului, dacă nu sesizați nicio schimbare în mersul mașinii, puteți continua călătoria, dar mergeți în cel mai apropiat service pentru a nu apărea defecțiuni mai complexe.
 2. Centură de siguranță necuplată. Cuplați centura pentru siguranța dvs.
 3. Martor frână de mână. Se aprinde când frâna de mână este acționată.
 4. Defect la sistemul de încarcare a bateriei. Dacă se aprinde acest martor, opriți toți consumatorii electrici (aer condiționat, ventilator, muzică, luminile care nu sunt absolut necesate) și conduceți până la cel mai apropiat service auto. Nu opriți motorul până nu ați ajuns; probabil că nu va mai porni.
 5. Activare sistem de asistare la parcare. Se aprinde la activarea acestui sistem. Modul de utilizare a acestor sisteme este propriu fiecărui model de mașină.
 6. Interval de revizie service atins. Există mai multe variante ale acestui martor, dar toate anunta că trebuie programată o revizie în service.
 7. Problemă la sistemul adaptiv al farurilor. Poate avea mai multe semnificații în funcție de sistemul instalat. Consultați cartea tehnică.
 8. Probleme la sistemul de control al inclinării farurilor. La aprinderea acestui martor, reglajul înalțimii fasciculului luminos nu se mai face corect. Mergeți într-un service înainte de a pleca într-o călătorie pe timp de noapte.
 9. Defect la reglarea eleronului. Eleronul asigură controlul aerodnamic al mașinii la viteze mari, defectarea acestuia se resimte la aceste viteze.
 10. Defecțiune la sistemul de decapotare. Sistemul de decapotare automată funcționează defectuos.
 11. Defecțiune Airbag. În caz de accident, acestea nu vă protejează. Remediați defecțiunea înaintea utilizării mașinii.
 12. Defect frână de mână. Martorul atenționează existența unui defect la frâna de mână, fie că te deplasezi și nu a fost eliberată complet, sau alte defecte mecanice. Programează o vizită la service.
 13. Apă în filtrul de carburant. Martor prezent la motoare diesel. Când se aprinde, trebuie eliminată apa, dacă există dop de golire, sau înlocuit filtrul. ATENȚIE! Nu lăsați motorul să meargă cu martorul aprins!
 14. Airbag dezactivat. Martorul se aprinde la dezactivarea voluntară a airbag-ului pasagerului din față.
 15. Defecțiune. Martor care sesizează o defecțiune. Aceasta va fi depistată la service prin citirea înregistrărilor din calculatorul OBD.
 16. Martor fază scurtă. Se activează la aprinderea fazei scurte.
 17. Filtru de aer murdar. Se va înlocui filtrul de aer.
 18. Martor funcționare ECO. Se aprinde la activarea acestei funcții.
 19. Coborâre pantă asistată. Se aprinde la activarea acestei funcții.
 20. Motor supraîncălzit. La aprinderea martorului, oprește imediat motorul. Așteptă să se răcească, verifică dacă cureaua de ventilator nu este ruptă și dacă motorul are lichid de răcire. Dacă nu are lichid, nu deschide vasul în care acesta se pune decât după răcirea motorului, altfel aburul supraîncins te va opări. În situații limită, poți completa cu apă curată, dar înlocuiește lichidul de răcire cat mai repede. Dacă ai pus apă și temperatura este mai mică de 0°C, nu lăsa mașina afară, e pericol ca apa să înghețe și să spargă motorul și radiatorul mașinii.
 21. ABS defect. Sistemul ABS nu funcționează corect, nu mai controlează blocarea roților la frânarea de urgență.
 22. Filtru de combustibil murdar. Acesta trebuie înlocuit
 23. Ușă deschisă. Se aprinde la deschiderea unei uși.
 24. Capotă deschisă. Se aprinde la deschiderea capotei. ATENȚIE! Nu conduceți cu capota deschisă, pericol de accidente grave dacă se va ridica!
 25. Nivel scăzut al carburantului. La aprinderea acestui martor, mai aveți, de regulă, carburant pentru max. 50 km
 26. Problemă la cutia automată de viteze. Programați o vizită urgentă la service!
 27. Limitatorul de viteză. Se aprinde la activarea acestei funcții.
 28. Problemă la amortizoarele reglabile. Nu vor funcționa corect.
 29. Presiunea uleiului din motor scăzută. La aprinderea acestui martor, opriti, undeva, motorul. Verificați nivelul de ulei și completați-l, dacă este necesar. Lăsați motorul să se răcească și încercați să îl reporniți. Dacă, la repornire, martorul nu se stinge, opriți imediat motorul și duceți mașina tractată la service.
 30. Dezaburire parbriz. Se aprinde la acționarea butonului.
 31. Portbagaj deschis. Se aprinde când capota portbagajului este deschisă.
 32. Dezactivarea sistemului ASR sau ESP. Se aprinde la acționarea comutatorului.
 33. Senzor de ploaie nefuncțional. Ștergătoarele se vor acționa manual.
 34. Funcționare incorectă a motorului. La aprinderea acestui martor de bord, controlul emisiilor nu este corespunzător. Motorul va funcționa, dar turația maximă va fi, probabil, limitată de calculator. Programați o vizită la service.
 35. Dezaburire lunetă. Se aprinde la acționarea butonului.
 36. Funcționare automată a ștergatoarelor defectă. Ștergatoarele se vor acționa manual.

Semnificatia ledurilor din bord este complicat de retinut dar va puteti baza pe codul de culori astfel:

 • tot ce este galben este mesaj de atentionare si puteti continua deplasarea
 • martori de culoare verde sau albastru sunt mesaje de informare
 • martorii de culoare rosie indica o situatie grava ce necesita oprirea imediata si contactarea unui service specializat