A venit vremea caniculară. Nu uitați să verificați presiunea in anvelope!

Vine perioada concediilor de vară și ne planificăm, cu nerăbdare, călătoriile la care am visat tot anul. Dar să nu uităm să verificăm cu atenție și mașina, pentru a nu avea surprize neplăcute.

O atenție deosebită va trebui să o acordăm pneurilor, întrucât temperatura ridicată, combinată cu presiunea in anvelope scăzută și cu vitezele de rulare mari specific autostrăzilor, crează o combinație foarte periculoasă.

Pentru o călătorie în siguranță, vă facem următoarele recomandări:

  • Verificați starea și presiunea cauciucurilor înaintea plecării în călătorie sau cel putin o dată pe lună. În medie, un pneu se desumflă cu 0.05-0.1 bar/lună. Aceasta se verifică cu pneul rece (înaintea plecării sau după un rulaj mai mic de 1 km).
  • Mențineți presiunea in anvelope la valorile indicate de constructor pentru gradul de încarcare a autoturismului. Valoarea recomandată este inscripționată, de regulă, pe stâlpul dintre uși, pe ușa dreapta față sau pe capacul rezervorului de combustibil și, întotdeauna, în manualul de utilizare.
  • Dacă plecați în zone retrase, este util să luați un manometru în mașină.
  • Nu uitați, când verificați presiunea, că autoturismul are 5 roți. Dacă uitați de roata de rezervă, când veți avea nevoie de ea, o puteți găsi desumflată și veți regreta.
  • Înlocuiți pneurile îmbătrânite (utilizate mai mult de 5 ani) chiar dacă nu au ajuns la gradul maxim de uzură. Prin îmbătranire, cauciucul își pierde elasticitatea și fisurează.
  • Înlocuiți pneurile care au tăieturi sau uzură neuniformă pronunțate pe banda de rulare sau umflături (gâlme) pe flancurile laterale. Structura de rezistență a acestora este afectata.