Pregatirea masinii pentru un drum lung

A
început perioada concediilor de vară și mulți automobiliști se pregătesc pentru o excursie la care visează de luni bune... Dacă aceasta presupune și parcurgerea unui drum lung este bine să facem câteva pregătiri și câteva verificări înainte pentru a nu avea surprize neplăcute care ne pot strica bucuria vacanței.
masina incarcata drum lung

Înaintea unui drum lung este recomandabil să facem urmatoarele minime verificări ale mașinii:

  1. Bineînțeles că prima dată trebuie să începem cu verificarea roților. Rulatul pe autostrăzi, cu viteze ridicate și la temperaturile foarte mari înregistrate la nivelul asfaltului în timpul zilelor de vară reprezintă un cumul de factori care supun anvelopele mașinii tale la un stres suplimentar, deloc de neglijat. De aceea, îți recomandăm o verificare atentă a stării anvelopelor și dacă există urme de uzură accentuată sau, și mai grav, zone în care acestea au fost suprasolicitate și au apărut umflături (gâlme) sau crăpături/tăieturi, nu ezita să le înlocuiești. Solicitările la care vei supune anvelopele la un dum lung sunt mult mai mari decât solicitarile de zi cu zi, în traficul urban sau pe distanțele scurte parcurse. Nu în ultimul rând, nu uita să verifici presiunea în roți, să o refaci în funcție de gradul de încărcare a mașinii, și să nu uiți că mașina ta are 5 roți (când are) și că presiunea trebuie verificată și în roata de rezervă, ca să o poți utiliza la nevoie…
  2. Verifica nivelul uleiului de motor al lichidului de răcire și a curelei de accesorii, al lichidului de servodirecție și al lichidului de frână și nu uita să completezi lichidul în vasul spălătorului de parbriz. Dacă până la urmatoarea revizie tehnică stabilită de constructor mai este puțin, ar fi o idee și mai bună să o faci înainte de a pleca la un drum lung și să schimbi toate fluidele conform planului de revizie, odată cu filtrele aferente. Regimul de funcționare al motorului și transmisiei este unul mai ridicat, iar un ulei proaspăt schimbat le va proteja mai bine în această sarcină.
  3. Controlează buna funcționare a luminilor mașinii tale și, dacă este necesar, înlocuiește becurile arse. Vizibilitatea pe timpul nopții și semnalele transmise celorlalți șoferi te protejază de accidente!
  4. La un drum lung pe timp de vară, instalația de climatizare este foarte importantă. Nu pleca fără să o verifici și, dacă ți se pare că aerul condiționat nu prea face față, este indicat să faci un test la un atelier specializat în verificarea instalațiilor de AC pentru a te bucura de condițiile optime în timpul călătoriei.
  5. Nu uita să te uiți un pic și la ștergătoarele de parbriz. Cauciucul din care sunt confecționate lamelele acestora îmbătrânește în timp și nu vor mai șterge bine. Verificarea este foarte ușoară, trece peste muchia acestora cu degetul pe toata lungimea. Dacă simți că nu mai este continuă, înlocuiește-le înainte de a pleca.
  6. Nu uita să verifici documentele mașinii tale și vezi ca RCA-ul să fie în termen de valabilitate pe toata durata călătoriei și, dacă tranzitezi și alte țări, să fie valabil în acestea. Verifică dacă ITP-ul nu expiră în timpul călătoriei tale și dacă permisul de conducere și CI sau pașaportul sunt în termen de valabilitate. Autoritățile recomandă ca aceste documente să fie reînoite dacă vor expira în următoarea perioadă.

 

Deși fiecare automobilist va lua cu el unele scule, piese sau accesorii pentru intervenții în caz de necesitate, în funcție de experiențele avute și de inspirație, există câteva lucruri pe care este bine să nu le uiți când ai de parcurs un drum lung:

 

  1. Trusa medicală în termen de valabilitate, triunghiurile reflectorizante, stingătorul și o vestă fluorescent-reflectrizantă trebuie să existe în mașina ta. În afara utilității, în situații deosebite, există și posibilitatea controlului poliției rutiere. Mai ales dacă tranzitezi și alte țări…
  2. Foarte utile se pot dovedi și câteva becuri, diferite, și câteva siguranțe fuzibile cărora le poți găsi lesne un loc în mașină, spațiul ocupat de acestea nu este deloc mare!
  3. O idee bună este să iei și al doilea rând de chei al mașinii la tine, dar pune-l în geanta unui alt membru al excursiei pe care o faci. Dacă îți vei uita cheile în mașină și aceasta s-a încuiat sau, dacă cheia de contact are vreo problema (se pierde, cade undeva de unde nu o poți recupera, cade și microcipul este afectat etc), al doilea rând de chei face deosebirea între o călătorie liniștită sau nu!
  4. Nu în ultimul rând, este foarte util să îți pregătești un playlist cu muzică pentru drum. Dacă străbați zone mai pustii, unde posturile de radio preferate nu au acoperire, sau traversezi alte țări, s-ar putea ca muzica transmisă să nu prea fie pe placul tău!