Modificări ITP începand din mai 2018

Î
ncepand cu 20 Mai, au aparut mai multe modificări ITP (inspectia tehnica periodica). Vom incerca să analizam aceste modificări pentru a evidenția consecințele produse:

Introducerea categoriei “defecțiuni minore”

 Prevederi noi :

Defecțiunile constatate au fost împarțite în trei categorii, față de două cum erau până la aceste modificari valabile.  Astfel, față de categoriile “defecțiuni majore” și “defecțiuni periculoase” pentru care ca și până acum nu se acorda dreptul de circulatie, una dintre ultimile modificari ITP a introdus și categoria “defecțiuni minore” în care sunt grupate toate acele defecțiuni care nu prejudiciază siguranța rutieră, iar eliberarea vizei inspecției periodice nu este condiționată de remedierea lor.

Comentarii:

Practic, considerăm că s-a intrat într-o stare de normalitate legislativă și automobilistul nu mai este purtat inutil pe drumuri în situația în care mașina are, de exemplu, o lampa fisurată sau parbrizul are o ciobitură în afara zonei de vizibilitate directă (zona prin care priveste soferul).

Ce trebuie să faceți:

Deși primiți viza ITP cu aceste defecțiuni va trebui ca până la următoarea inspecție acestea să fie remediate, altfel vor trece în categoria defecțiunilor majore iar viza nu va mai fi acordată.

 

Noua periodicitate a inspectiei tehnice periodice

Prevederi noi:

O alta modificare ITP este ca periodicitatea la care se va face inspecția a fost schimbată. Mașinile noi se vor prezenta la prima inspecție tehnică după trei ani, apoi din doi în doi ani. Pe de altă parte, mașinile cu vechime mai mare de doisprezece ani vor fi rechemate la inspecția periodică anual.

Comentarii:

Atentie, indiferent de vârsta mașinii dvs. , va trebui să vă prezentați la inspecția tehnică la data la care actuala viza expiră, chiar dacă mașina dvs. are mai mult de doisprezece ani și aveți inspecția valabilă înca un an si unsprezece luni trebuie să refaceți inspecția cu câteva zile înaintea expirării acesteia. La următoarea inspecție tehnică veți primi însa viza doar pentru un an si nu pentru doi, ca până acum.

Ce trebuie sa faceți:

Aveți grijă să nu întărziati la Inspectia Tehnica Periodica. După expirarea acesteia, înmatricularea mașinii se suspendă și riscați ca mașina să fie imobilizată de poliție.

Suspendarea înmatriculării după expirarea inspectiei tehnice

Prevederi noi:

Dacă inspecția tehnică expiră și nu este refăcută, în baza de date a poliției înmatricularea autovehiculelor se suspendă automat. În consecintă, dacă circulați cu autovehiculul, poliția va bloca acest autovehicul atunci când va fi depistat in trafic și va ridica numerele de înmatriculare și certificatul de înmatriculare. Mașina putând fi deplasată doar pe platforma de tractare.

Comentarii:

Consideram ca această masură era necesară, astfel sunt eliminate din traficul rutier multe epave pe roți, care practic nu mai puteau trece de inspecția tehnică. Datorită unor erori ale sistemului informatic sunt cazuri în care deși inspectia tehnica este valabila, în baza de date a Politiei Rutiere, mașina apare cu inspecția expirată și prin urmare cu înmatricularea suspendată.

Ce trebuie să faceți:

Verificați dacă ITP-ul mașinii dvs. este inregistrat corect. Puteți face acest lucru pe site-ul RAR la următoarea adresă: http://prog.rarom.ro/rarpol/. Pentru a putea face verificarea trebuie să intoduceți seria caroseriei, ca termen de verificare. Verificarea în baza seriei de caroserie (serie șasiu, serie VIN) este mai sigură. Dacă totuși sunteți oprit în trafic de către un echipaj de poliție care reclamă lipsa inspectiei tehnice, deși acesta este valabil, atunci fiți pregătit să prezentați  documentul care atestă data de expirare a acesteia și solicitați polițistului să constate valabilitatea acestuia la RAR.

Înregistrarea video a inspectiei tehnice periodice

Prevederi noi:

O alta noutate majora introdusa in ultimilr modificari ITP este impunerea înregistrarii modului în care se face inspecția tehnică în stațiile autorizate. Înregistrarea se face cu minim două camere, din unghiuri diferite, conținutul înregistrarilor trebuie să fie păstrat minim șase luni și pus la dispoziția inspectorilor RAR, la solicitarea acestora.

Comentarii:

Deși această obligativitate a înregistrării a creat în perioada premergătoare aplicării ei multe discuții pro și contra, în realitate volumul înregistrarilor fiind foarte mare, verificarea lor se face sporadic și punctual, astfel încat acest “bau-bau” s-a estompat foarte tare.

Ce trebuie să faceți:

Această masură este obligatorie și nu are nici un impact asupra dvs. . Înregistrarile video se supun regulilor GDPR.